Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Przepisy

Ponch jajeczny (egg nogg) bezalkoholowy

Poncz jajeczny to tradycyjny świąteczny napój w USA, znany również jako „eggnog”. Choć w Stanach często serwuje się go z bitą śmietanką i alkoholem (np. brandy lub rumem), my pozostaniemy przy wersji bezalkoholowej, idealnej zarówno dla dzieci, jak i kobiet w ciąży. Pamiętam, jak moja mama przygotowywała go dla mnie w dzieciństwie. Gdy byłam chora , to był mój rytual.

Ta wersja nie tylko cieszy smakiem. Jest również bogata w cholinę, składnik kluczowy dla rozwoju dzieci oraz zdrowia kobiet w ciąży. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o znaczeniu choliny w diecie, kliknij tutaj.

Składniki (na 2 porcje):

  • 4 żółtka
  • 1 i 1/4 szklanki mleka midgłowego lub owsianego
  • łyżka miodu
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • Szczypta cynamonu i swieżo startej gałki muszkatołowej.

Przygotowanie:

1.Ubijanie żółtek


W misce ubij żółtka z miodem na puszystą, jasnokremową masę.

2. Podgrzewanie mleka

W rondelku podgrzej mleko migdałowe z cynamonem. Podgrzewaj, aż będzie gorące, ale nie zagotowuj.

3. Łączenie składników

Powoli wlewaj gorące mleko do masy żółtkowej, ciągle mieszając.

4. Podgrzewanie ponczu

Przelej całość z powrotem do rondla i podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż napój delikatnie zgęstnieje.

5. Serwowanie

Przelej do kubków, posyp odrobiną swieżo startej gałki muszkatołowej i podawaj na ciepło.

Porada:

Moje dzieci uwielbiają ten napój, szczególnie w sobotnie poranki przed śniadaniem. Ponieważ nie przepadają za przyprawami, zamiast nich posypuję piankę kakao – smakuje im znacznie bardziej!

Zakończenie:

Jeśli spróbujesz, daj znać – zawsze dobrze wiedzieć, że poncz zrobił karierę w czyjejś kuchni. Podziel się przepisem, a jeśli masz ochotę na więcej, zapraszam na Facebooka!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *